Hoe Wordt Bier Gemaakt? | Alles Over Bier | Cadeauwarenshop.nl
hoe wordt bier gemaakt

Hoe wordt bier gemaakt?

Hoe wordt bier gemaakt? Een vraag die je jezelf als echt bierliefhebber misschien wel eens hebt gesteld. Cadeauwarenshop.nl verteld jou hier alles over in deze interessante blog. Allereerst; bier is een verzamelnaam voor alle biersoorten die er op de markt zijn. Je kunt hierbij denken aan alcoholvrij, blond, dubbel, fruit, india pale ale, pils, quadruppel, radler, stout, tripel, weizen en witbier.

Bier is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van water, graag, hop en gist. De basis voor het brouwen van bier is nog altijd volgens het oude principe. Er kan gezegd worden dat bier net zo oud is als de menselijke samenleving. Helemaal precies weten we niet, maar er zijn brouwerijen teruggevonden die gedateerd worden op 11.0000 voor Christus. Het gebied dat dit bestrijkt, spreidt zich uit Israël tot Irak, Iran, Syrië en Egypte.De huidige manier van brouwen vergt het nodige vakmanschap van de brouwer. Kort gezegd onttrekt het brouwproces natuurlijke suikers uit granen met behulp van heet water.

  1.  Mouten

De eerste stap in het brouwproces wordt mouten genoemd, en is smaakbepalend voor het bier. Om de brouwgerst voor het brouwen van bier geschikt te maken, wordt het eerst gemout. Dit houdt in dat de gerst eerst weekt in water. Als het graan zich helemaal heeft volgezogen, krijgt het de kans om in warme kamers te kiemen. De graankorrel vormt dan enzymen (een bepaald soort eiwitten) die in staat zijn het aanwezige zetmeel om te zetten in suikers. Deze suikers zorgen later in het proces, bij de toevoeging van gist, dat er alcohol en koolzuurgas wordt gevormd. Zodra de gerst is ontkiemd, worden de graankorrels bij hoge temperatuur gedroogd om het kiemproces te stoppen. Het resultaat heet mout. Hoe hoger de temperatuur bij het drogen is, des te donkerder de mout. De kleur van de mout bepaalt ook de kleur van het bier. Bovendien heeft de mout een belangrijke invloed op de uiteindelijke smaak van het bier.

  • Maischen

De brouwer maalt de mout en mengt het met warm water. In het ˜beslag™ dat zo ontstaat, worden de enzymen in de mout weer actief en breken het aanwezige zetmeel verder af tot suikers. Deze suikers lossen op in het water. Als alle zetmeel is omgezet, filtert de brouwer de vloeistof op het kaf van de gerst. De heldere vloeistof die zo ontstaat heet ˜wort™. De vaste deeltjes die achterblijven heten draf of bostel. Dit restproduct kan weer worden gebruikt als veevoeder. Het wort en de draf worden na het maischen gescheiden door een filtratie. De suikers in het wort worden later, tijdens de gisting, in alcohol omgezet.

  • Koken

Het mengsel gaat in de brouwketel en wordt aan de kook gebracht. Tijdens het koken wordt de hop toegevoegd om het bier zijn kenmerkende aroma te geven. Na het koken is het zaak het bier zo snel mogelijk af te koelen voor de gisting.

  •  Gisten

Er zijn twee verschillende manieren om bier te vergisten. Wanneer de gisting plaatsvindt bij kamertemperatuur, rijst de gist langzaam naar boven. De gist komt als een deken op het bier drijven. Deze methode wordt ˜hoge gisting™ of ˜bovengisting™ genoemd. Wanneer de temperatuur laag wordt gehouden, zakt de gist naar beneden. Dit heet dan ook ˜ondergisting™ of ˜lage gisting™. Ons bekende pilsje is een bier van ondergisting. Tijdens de gisting zet de gist de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuurgas.

  •  Rijpen

Als het brouwproces compleet is, moet het bier nog enkele dagen tot weken rijpen voordat het klaar is om te drinken.

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Hoe wordit alcoholvrij bier gemaakt? Het maken van alcoholvrij bier kent twee methoden. Hieronder worden beide methoden beschreven.

Methode 1: Brouwproces voor de vergisting van de alcohol

Bij het brouwen van alcoholvrij bier worden dezelfde ingrediënten gebruikt als bij alcoholhoudend bier, namelijk: water, graan, hop en gist. De meest gangbare brouwmethodes is middels speciale gist.

Speciale gist is bepalend voor het koolzuur, het alcoholpercentage en de smaak van bier. Om bier zonder alcohol te brouwen wordt tijdens het brouwproces speciale gist gebruikt en vindt de vergisting plaats bij een lagere temperatuur. Door het brouwproces vlak voor de vergisting van de gistcellen in alcohol af te breken, ontstaat bier zonder alcohol.

Methode 2: Het filteren van het bier

Een andere methode voor het brouwen van alcoholvrij bier is distilleren. Hierbij wordt het bier gebrouwen met alcohol en wordt tijdens het brouwen door middel van verhitting het alcohol weer verwijderd. Door verhitting verdampt niet alleen de alcohol, maar gaan ook aroma™s verloren. Om de smaak van het 0.0% bier te behouden, wordt tijdens de destillatie de aroma™s uit het brouwsel gehaald en later weer toegevoegd.

Door het filtreren van bier tijdens het brouwproces kan alcohol uit bier worden gescheiden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een membraan waarmee het bierbrouwersel wordt geperst. Dit is een kostbaar en lang proces en wordt daarom minder gebruikt door brouwers.

Volgens de Nederlandse wetgeving mag je een bier alcoholvrij noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0,0% alcohol in het bier zit.

Een alcoholarmbier dat in Nederland wordt gebrouwen, mag volgens de wet meer dan 0,1% en ten hoogste 1,2% alcohol bevatten. Naast alcoholvrij bieren is er tegenwoordig ook een groeiend aanbod aan laag alcoholische speciaal-bieren. Deze bieren bevatten tussen de 2 à 4% alcohol.

Overigens gelden in andere landen andere normen. Deze buitenlandse bieren worden ook verkocht op de Nederlandse markt, waarbij op het etiket staat vermeld dat het ‘alcoholvrij bier’ is, terwijl deze bieren meer dan 0,1% alcohol bevatten. Advies is om altijd het vermelde alcoholpercentage op het etiket te checken. 

Wist je dat… Alcoholvrij bier heel gezond is? Het is een beter alternatief dan veel frisdranken door de lagere hoeveelheid calorieën en natuurlijk ook gezonder dan een normaal biertje dat wel alcohol bevat.

De cijfers: hoeveel bier drinkt de gemiddelde Nederlander?

Nu we weten hoe bier wordt gemaakt, richten we onze ogen op de cijfers, want hoeveel bier drinkt de gemiddelde Nederlander eigenlijk?

Het pilsje in Nederland is met 75% marktaandeel nog altijd het meest gedronken biertje. Maar wie tien jaar terug had gezegd dat alcoholvrij bier in 2022 ongeveer 10% van het totale biervolume zou uitmaken zou voor gek verklaard zijn.

Inmiddels kiest maar liefst 50% van de bierdrinkers wel eens bewust voor een alcoholvrij biertje. De categorie alcoholvrij of alcoholarm bier is in de totale bierconsumptie met afstand de snelste groeier. Naar verwachting zal deze groei nog wel eens kunnen doorgaan tot 2030. Het marktaandeel van alcohol vrij bier zou dan zo maar eens rond de 30% kunnen zijn. Een nieuwe trend in 2023 is de vraag naar alcoholvrije speciaal-biertjes.

Bekende brouwers van alcohol vrij bier en alcohol vrij speciaal-bier zijn: Bavaria, Brugsezot, Bitburger, Budels, Clausthaler, Corona, Erdinger, Grolsch, Hertog-Jan, Jever, Jupiler, Latrappe, Leffe, Paulaner, Swinckels, Veltnis, en Warsteiner.

De groei van speciaalbier blijft ook in 2023 aanhouden en ligt nu rond de 15%. Deze ontwikkeling zien we terug in de cijfers. Eén op de acht bieren die wordt gedronken is een speciaalbier. Deze groei past bij de trend dat mensen ook thuis graag van een bijzonder bier willen genieten. Bijvoorbeeld tijdens een diner, verjaardag, jubileum, op het terras brengt ieder moment naar een hoger niveau.

Wij van Cadeauwarenshop spelen graag in op de trends hierboven. Daarom binnenkort ook in mijn webshops vele eigengemaakte bierpakketten met alcoholvrij bier, en speciaalbier verpakt in trendy verpakkingen. Deze bestaat onder andere uit luxe biermanden, stijlvolle bierbuckets, moderne bierdienbladen, stoere houten bierboxen en vele andere hippe verpakkingen. Hou daarom de komende tijd mijn webshop in de gaten en in het bijzonder mijn categorie alcoholvrij en speciaalbier en verras u zelf.

Winkelwagen
X
 
 

Beoordeeld met meer dan 400 reviews op YOTPO